23948sdkhjf

Fall tilldelat stipendium för komposit av PMMA

Andreas Fall har tilldelats Alf de Ruvo-stipendiet på 500.000 kronor för sin grundläggande kartläggning av kolloidkemiska växelverkningar i nanocellulosasystem.
Stiftelsen delar ut stipendier till forskare inom området för cellulosafiberbaserade material. Beloppet för varje stipendium är 500.000 kronor.

Genom experiment har Andreas Fall visat vilka faktorer som styr ytpotentialen hos nanocellulosan för att kunna orientera cellulosafibrillerna så att man kan tillverka starka kontinuerliga fibrer. Han har också lyckats tillverka fibrillförstärkta kompositer av polymetylmetakrylat, PMMA, genom att kontrollera gelbildningen hos nanocellulosa.

Arbetet har ökat förståelsen över de fundamentala mekanismer som kommer att bidra till utvecklingen av helt nya materialtyper som t.ex. skum, kompositer och rekonstituerade cellulosafibrer baserade på nanocellulosa, skriver Svenska Cellulosa Aktiebolaget SCA i ett pressmeddelande.

– Min vision är att i det fortsatta arbetet kunna orientera och modifiera fibriller så att de kan användas i till exempel orienterade vattenabsorberande skum, batterier, superstarka kompositer eller i superkondensatorer, säger Andreas Fall.

Stipendiaten arbetar för närvarande på institutionen för miljö- och materialkemi vid Stockholms universitet. Hans nya uppgift är att utnyttja sin kolloidalkunskap för att utveckla lätta och mekaniskt robusta porösa material baserade på cellulosananofibriller (CNF) med förbättrad motståndskraft mot brand. En möjlig tillämpning är termisk isolering, till exempel i husväggar och i elektroniska komponenter. /SCA

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079