23948sdkhjf

Olycksdrabbade branscher inspekteras

Under januari påbörjar Arbetsmiljöverket en inspektionsrunda över hela landet bland företag med verksamhet inom tillverkning och partihandel.
Under våren kommer drygt 2 000 inspektioner att genomföras över hela landet, från och med slutet av januari till och med mars. Under perioden april till juni sker uppföljningar i de fall där det har ställts krav på åtgärder.

Vanliga typer av arbetsolyckor sker i samband med användning av truck, samt belastningsskador på grund av tunga lyft eller bristande ergonomi.

Under förra året genomfördes inspektioner inom tillverkningsindustrin i landets södra och västra delar. Dessa visade att det fanns brister i arbetsmiljöarbetet bland nästan 80 procent av företagen. Den kommande inspektionssatsningen är en fortsättning på det arbetet, men i större skala och kommer genomföras i hela landet.

För tillverkningsindustrin ligger snittet på cirka 6000 anmälda olyckor per år för 2009-2013. Snittet för olyckor inom tillverkningsindustrin under dessa år ligger på 11 stycken per 1 000 sysselsatta, nästan dubbelt så många jämfört med snittet för samtliga branscher som är 6 stycken.

De flesta företagen som kommer inspekteras är mindre företag med cirka 4-15 anställda och företag som inte besökts tidigare kommer att prioriteras. /Arbetsmiljöverket
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109