23948sdkhjf

Dagens exponering av bisfenol A är ingen hälsorisk

Den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (EFSA) har kommit med en ny omfattande utvärdering av bisfenol A (BPA).
Slutsatsen är att nuvarande exponering inte utgör någon hälsorisk för konsumenter i någon åldersgrupp.

EFSA:s roll i EU:s system för livsmedelssäkerhet är att utföra vetenskapliga riskbedömningar.

– Vi förutsätter att EFSA:s utvärdering får genomslag i den fortsatta politiska hanteringen av bisfenol A i Sverige, säger Fredrik Torehammar, Public Affairsansvarig på Livsmedelsföretagen i en kommentar.

– Vi beslutade att omvärdera säkerheten för BPA på grund av publiceringen av ett stort antal nya forskningsstudier under senare år, säger seniorforskaren Trine Husøy vid Norges Nationella Folkhälsoinstitut. Hon är medlem i EFSA:s expertpanel för material i kontakt med livsmedel (CEF Panel) och ordförande i arbetsgruppen för BPA.

EFSA: s experter använde nya metoder för att ta hänsyn till osäkerheter beträffande potentiella hälsoeffekter, exponeringsuppskattningar och utvärdering av risker för människor. Genom att analysera varje osäkerhet en efter en och sedan kombinera bedömningarna kunde expertpanelen kvantifiera dessa osäkerheter till en faktor som togs med i riskbedömningen och beräkningen av den tolerabla dagliga dosen.

Panelen har också bedömt så kallade låg-dos effekter och konstaterar att tillgängliga data inte ger belägg för sådana hälsoeffekter. /Ikem
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.081