Osäkerhet kring ekonomiska utvecklingen 2015
Svenska företagsledare är osäkra om den ekonomiska utvecklingen för 2015.
Sverige är det sjätte mest pessimistiska landet i undersökningen. Endast Finland, Frankrike, Argentina, Japan och Italien är mer mer osäkra.
Så sent som tredje kvartalet 2014 var de svenska företagen optimistiska om de kommande tolv månaderna, men under fjärde kvartalet har såväl de svenska företagen som en stor del av företagsledarna i övriga världen tappat tilltro till 2015.
Det som föranleder oron i världen är prisfallet på olja, osäkerheten i eurozonen, spänningarna i Ukraina och oro kring den ekonomiska avmattningen i Kina tros vara de största anledningarna till den bristande tilltron till ekonomin globalt.
Så sent som tredje kvartalet 2014 var den globala optimismen den högsta undersökningen sett sedan den finansiella krisen 2008, men i fjärde kvartalet ändrades framtidsutsikterna totalt.
I Sverige finns det anledning att tro att också det svenska valresultatet påverkat osäkerheten om vilka förutsättningar som gäller för de svenska företagen framöver. Att den viktiga handelspartnern Tyskland under hösten sänkte sina tillväxtprognoser efter svag statistik kan också ha påverkat de svenska företagarna.
Andra faktorer som påverkar företag är hotet om recession och deflation i eurozonen samt i Japan. Eurozonen har knappt vuxit på fem år, arbetslösheten förblir hög och regeringsskiftet i Grekland skulle kunna utlösa nya skuldkriser. Avmattningen av ekonomin i Kina dämpar efterfrågan på naturresurser i Latinamerika och export från Sydostasien. Konsultföretaget gör därför bedömningen att utblicken för 2015 är allt annat än stabil. /Grant Thornton