23948sdkhjf

Plast av räkskal och spindelväv

Forskare vid prestigefyllda Harvard Wyss-institutet för bioinspirerad konstruktion i USA, har utvecklat ett bionedbrytbart material som kombinerar egenskaperna hos räkskal och spindelväv.
Mer korrekt handlar det om att fånga in segheten hos räkskal och styrkan hos silkesproteinet i spindelväven, som båda är två eftertraktade egenskaper.

Målet med forskningen är att hitta en tålig bioplast som bryts ner fullständigt i normalmiljö, till skillnad från de allra flesta bioplaster som bryts ner ofullständigt inom rimlig tid.

Hemligheten är kitosan, som är det näst vanligaste organiska materialet på jorden. Kitosanet blandas med silkesproteinfibroin. Resultatet är ett starkt, färglöst material som kan användas för att formspruta även större produkter.

Materialet bryts ner på bara några veckor och avger då näringsämnen som är bra för växtligheten. Så i sin förlängning kan man alltså se plastavfall av bioplasten som ett naturligt gödningsmedel.

Arbete pågår oförtrutet att ta materialet till industriell produktion som ersättning för konventionella plaster. Skalbar metod finns och råvarutillgången är i det närmaste obegränsad.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063