Plast får färgeffekter med nanoteknologi
NanoPlast, är ett projekt mellan 11 danska företag i samarbete med det danska tekniska universitetet, DTU. Under fyra år har projektgruppen utvecklat en nanoteknologiplattform från vilken det är möjligt att formspruta nanostrukturer direkt på plastprodukter.
Projektet som avslutades i slutet av 2014, har bland annat lyckats tillverka diffraktionsgitter som ger färgeffekt på plastprodukter, istället för att använda pigment. Tekniken gör det möjligt att genomföra dekoration direkt i formsprutningsprocessen. Projektet har även arbetat med att använda sig av samma teknologi till att producera superhydrofoba/hydrofila, antireflektiva och antidugg-ytor på plast.
Alicia Johansson, projektledare vid NIL Technolgy Aps, säger att teknologin är kommersiell redan idag.
Nanostrukturen skapas via en insats, vilken kan monteras i ett kommersiellt formsprutningsverktyg. Vid framställningen av nanomönstren har projektet haft tillgång till avancerad nanoteknisk utrustning vid Danchips renrum vid DTU. Insatserna har tillverkats av ToolPartners på vilket IPU deponerat ett tunt skikt av elektrolytisk nickel.
NIL Technology har ansvarat för överföringen av mönstret med hjälp av en teknik som utvecklats exklusivt av företaget, och förfinats inom ramen för projektet. Därutöver har CemeCon Scandinavia A/S utvecklat metoden för att etsa nanostrukturerna i en ytbeläggning på verktygsinsatsen.
Projektet har haft 11 partners och en budget på 90 miljoner danska kronor, där Højteknologifonden stått för 50 miljoner danska kronor. /Nanoplast, DTU-Nanotech