BMS förbereder sig för sin självständighet
Vid en träff med pressen i tyska Leverkusen berättar Richard Northcote, medlem av Bayer Material Science (BMS) ledningsgrupp, att affärsområdet förbereder sig för sin planerade självständighet.
Planen att avyttra affärsområdet togs av ledningen den 2 september i år. I sin nya konstellation kommer Bayer Material Science att fortsätta att ta fram innovativa produkter och lösningar med hållbara effekter på marknaden även i framtiden, och bidra till att bemästra globala utmaningar som klimatförändringar, städernas tillväxt och ökade rörlighet.
Av BMS närmare 14,000 anställda arbetar cirka 1200 med forskning och utveckling vid någon företagets tre innovationscenter i Leverkusen, Tyskland; Shanghai, Kina och Pittsburg, USA. Ulrich Liman, chef för BMS Innovation, redogjorde för några pågående nyckelprojekt; ny dekoreringsteknik (DCDS) av fordonsdetaljer i ett steg, Dream Polymers som handlar om att producera plast från koldioxid samt en ny innovativ produkt vilken kommer att förbättra vindkraftverk och därmed kan bidra till bredare användning av förnybar energi.
Dekoreringstekniken DirectCoating/DirectSkinning (DCDS) är en process utvecklad av Bayer och Krauss-Maffei (se PF7 sid 37-38) med vilken det är möjligt att producera högkvalitativa interiöra plastkomponenter till fordon, belagda med en dekorativ yta med hög reptålighet, kemikalie- och UV-beständighet, i ett steg.
Projektet med att inom några år tillverka plast från koldioxid har Plastforum också rapporterat kring tidigare. BMS använder koldioxiden två gånger i den nya processen. Först införlivas växthusgasen i en ny typ av komponent för framställning av POM och PET, och ersätter 20 procent av petroleumet. Dessutom används CO2 indirekt för produktion av en kemikalie som också införlivas i komponenten med en ytterligare 20-procentig besparing i petroleum.
Den nya innovativa produkt som Liman nämner är ett polyuretanbaserat infusionsharts som gör att rotationsbladen hos vindkraftverk kan göras längre och lättare och tillika kan produceras på kortare tid, vilket därmed kan bidra till bredare användning av förnybar energi.
Under dagen fick journalistkåren en visning i Bayer Material Science nya teknikcenter, en investering på 12 miljoner euro, som stod klart i juni i år.