23948sdkhjf

EU lagstiftar om plastpåsen

Svenska branschorganisationen IKEM är inte nöjd med det lagförslag om ändring av direktivet om förpackningar och förpackningsavfall (PPWD), som de europeiska institutionerna antog den 21 november. Det tar inte hänsyn till den teknikutveckling som skett i Sverige, menar IKEM.
Branschorganisationen European Bioplastics välkomnar förslaget i likhet med Europaparlamentets huvudförhandlare Margrete Auken.

I en kommentar om att minska användningen av plastpåsar ska Auken ha sagt att, EU: s medlemsstater kommer att behöva vidta åtgärder för att minska användningen av plastpåsar, men de kommer att kunna välja sätten på hur de gör det, rapporterar European Bioplastics.

Svenska branschorganisationen IKEM är inte lika entusiastikt och anser att förslaget tar inte hänsyn till den teknikutveckling som skett i Sverige.

Enligt IKEM har kommissionens vice ordförande Frans Timmermans tidigare uttalat tvivel på om plastkasseuppgörelsen kan genomföras i praktiken. Han varnar medlemsstaterna och understryker att kommande problem med införandet av regelverkan i de olika EU-länderna är orsakat av medlemsstaterna själva.

– Det är synd att EU-kommissionen har denna inställning istället för att stoppa lagförslaget när det är så långt ifrån vad man från början föreslog, anser Lena Lundberg, ansvarig för plastråvarufrågor på IKEM – Innovations- och kemiindustrierna.

Det beslut som medlemsländerna antagit är att minska användningen av plastkassar som är under 0,05 millimeter tjocka. Svenska plastkassar i dagligvarubutikerna är mellan 0,035 och 0,038 millimeter tjocka. De är både hållbara och går att återanvända många gånger, då dessa tillverkas av LDPE till skillnad från flera av de påsar som används i många andra EU-länder som tillverkas av HDPE.

– Vi har försökt att gränsen för att ”tunna plastkassar” åtminstone skulle sänkas till 0,030 millimeter, säger Lena Lundberg. Det har inte gått. Nu är risken stor att medlämsländerna går över till onödigt tjocka plastpåsar som ökar resursåtgången istället för att minska den.

Motivet till lagförslaget är förutom att åstadkomma en effektiv resursanvändning också problemen med nedskräpning. En åtgärd som föreslås är att lagstadga om att den årliga konsumtionen av tunna plastkassar inte ska överstiger 90 stycken per person senast den 31 december 2019 och 40 stycken per person senast den 31 december 2025.

-En annan viktig fråga är att EU nu öppnar upp för nationella åtgärder, som förbud. Det strider mot principen om en fungerande inre marknad som är en av grundbultarna i EU-samarbetet och viktig för Sveriges och EU:s tillväxt och konkurrenskraft, säger Lena Lundberg som anser att det finns bättre sätt att hantera problemet med nedskräpning än förbud, som att ändra attityderna, förbättra avfallshanteringen och öka återvinningen. /European Bioplastics, IKEM
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062