23948sdkhjf

Få ljuspunkter inför 2015

Utvecklingen inom Europa begränsar tillväxten för teknikindustrin. USA är främsta ljuspunkten, enligt Teknikföretagens konjunkturprognos för 2015.
– Tillväxtförutsättningarna inför 2015 har försämrats i takt med att efterfrågan i Europa ännu inte kommit igång, säger Teknikföretagens ekonom Bengt Lindqvist i en kommentar till den ny prognos som presenterades i samband med underleverantörsmässan Elmia Subcontractor.

Europa betyder mest för utvecklingen i Sverige, betydligt mer än marknader där tillväxten är betydligt starkare som USA och Kina, säger han vidare.

Enligt Lindqvist påverkas investeringsklimatet negativt till följd av den politisk oro alltsedan Rysslands annektering av Krim i våras i kombination med en sämre efterfrågan i bl.a. Norge. Teknikföretagen räknar därför med att maskinindustrin i Sverige får en oförändrad produktionsnivå 2015.

Bättre väntas det gå för transportmedelsindustrin med en ökning på fem procent. Sammantaget räknar Teknikföretagen med en tillväxt i produktionen på låga två procent nästa år. En så svag produktionstillväxt innebär sannolikt inte någon nettoökning i antalet anställda i de svenska verksamheterna.

– I Europa framstår Storbritannien som ett av få positiva undantag. Störst anledning till optimism gäller USA där vi bedömer att tillväxten i teknikindustrin ökar med fem procent också nästa år. Optimismen gäller både fordonsindustrin och tillskillnad från Europa även maskinindustrin, säger Lindqvist.

-I det fall euron fortsätter minska i värde mot USD, blir det en positiv faktor för EU-områdets exportindustri. För teknikindustrin i Sverige som f.n. får ut bättre exportpriser skulle å andra sidan det visserligen vara positivt för försäljningen i USA, men omvänt mer negativt för konkurrenskraften mot Europa, avslutar Bengt Lindqvist. /Teknikföretagen
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.05