Ett år kvar för unikt avfallsforskningsprogram
En återvinningsmanual ska hjälpa tillverkningsindustrin att återvinna bioplast, är ett av många projekt från avfallsforskningsprogrammet Mistra Closing the Loop, som nu går in på sitt sista verksamhetsår.
Så kallad bioplast står än så länge endast för någon procent av den globala plastmarknaden, men andelen växer. Länge har det saknats grundläggande kunskap om hur bioplast ska hanteras i återvinningsledet, men forskningsprojektet Green Plastics ska ändra på det.
I samarbete med fyra företag har forskare vid SP, Chalmers och Högskolan i Borås studerat materialåtervinning av tre vanliga bioplaster – polymjölksyra (PLA), polyamid 10-10 och stärkelsebaserad plast – både vad gäller produktionsspill och uttjänta plastprodukter.
Forskarna har bland annat tagit fram en fungerande metodik för att identifiera polymerer som ingår i vissa blandningar av bioplast och fossilbaserad plast – ett viktigt moment i återvinningskedjan för att säkerställa jämn kvalitet på materialflöden. Man har även simulerat återvinningsprocesser i labbmiljö och sedan testat resultaten i större skala hos medverkande företag.
Arbetet har medfört bättre kunskap om hur bioplast kan återvinnas – men också insikter om när materialåtervinning inte är lämpligt.
För forskarna i Green Plastics återstår ungefär ett år av projekttiden. Bland annat ska man ta fram en återvinningsmanual, med vetenskapligt baserade rekommendationer hur industrin ska hantera bioplaster i återvinningsprocesser. Dessutom ska en livscykelanalys slutföras. Syftet är att jämföra fossilbaserad plast och bioplast, med hänsyn till materialåtervinning. /Mistra
Jonas Enebro från SP och Mats Svensson, Kreol tittar på produktionsspill från tillverkningen vid ett studiebesök vid Safeman AB.