23948sdkhjf

Automation Småland vill rädda bygdens industrijobb

Nätverket Automation Småland tar nu nästa steg i sin satsning för att bromsa utflyttningen av industrijobb från Sverige.
Enligt en beräkning har 6 000 arbetstillfällen försvunnit enbart från bygden kring Gnosjö, de senaste åren, i takt med att kunder valt att förlägga produktionen i länder med billigare arbetskraft. Satsningen är ett aktivt samarbete för behålla konkurrenskraften och jobben i den egna traditionella tillverkningsindustrin.

Vissa menar att nästa steg blir att också design och andra delar av kundernas verksamhet flyttar efter komponenterna, ut ur landet och att svensk industris framtid därmed är hotad, skriver Jönköpings Läns Affärsnyheter

–Det pratas mycket om musikunder och olika tjänster, men den traditionella industrin står för en mycket stor del av intäkterna till statens finanser, konstaterar forskaren Anna Öhrwall Rönnbäck vid Linköpings Universitet som följt det småländska automationsnätverket sedan start.

För två år sedan inledde en grupp automationsföretag i Gnosjöregionen ett samarbetsprojekt för att se om det var möjligt att etablera en samarbetsform i syfte att bland annat sprida kunskap om automationens möjligheter att effektivisera produktionen.

Samarbetet var på långa vägar självklart, då de deltagande företagen vanligtvis konkurrerar med varandra, säger projektledaren för Automation Småland Hans Nilsson till jaffärer.se.

Gruppen består idag av cirka tjugofem företag som på olika sätt arbetar med automationslösningar. Istället för att enbart konkurrera diskuterar företagen nu hur de ska kunna ta större ordrar tillsammans.

Hans Nilsson är nöjd med samarbetet och anser att det gått bättre än han hade räknat med. Från nätverksfasen siktar gruppen av företag nu på att bilda kluster med ett ännu mer utvecklat samarbete, för bygden.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.113