23948sdkhjf

Mistra klurar på forskningsprogram om plast

Stiftelsen för Miljöstrategisk Forskning, Mistra,  undersöker just nu möjligheterna för en ny programsatsning om plastens roll i samhället och som en del i en cirkulär ekonomi.
Då felaktig användning av plast ses som ett allt större hot mot miljön och mot vår hälsa ser Mistra det som viktigt att stödja forskning kring nya material och råvaror utifrån en klar avgränsning – men med ett tydligt perspektiv på systemfrågor, återvinning och industriella processer.

Plast kan vara svår att bryta ned, förorenar hav och kuster och kan innehålla ämnen som påverkar levande organismer. Samtidigt är plast en omistlig del av det moderna samhället.

I slutet av augusti beslöt Mistras styrelse att en arbetsgrupp ska undersöka möjligheterna för ett nytt forskningsprogram. Christopher Folkeson Welch, kemist och programansvarig på Mistra håller just nu på att fundera över arbetsgruppens sammansättning. Att den i huvudsak ska bestå av internationella experter står klart. Detta för att få en objektiv bild av om Mistras satsning kan bidra till starka svenska forskarmiljöer och en ökad svensk konkurrenskraft. Förhoppningen är att nya och oväntade samarbeten mellan olika lärosäten samt med industrin ska uppstå.

Parallellt med arbetsgruppen ska också utfrågningar med beslutsfattare och industriföreträdare hållas för att få ett så brett kunskapsunderlag som möjligt.

Framåt mars 2015 kan det bli aktuellt att lägga fram ett förslag till styrelsen. Även om styrelsen då beslutar att inte gå vidare så är arbetsgruppens ansträngningar inte förgäves, framhåller stiftelsens vd Åke Iverfeldt.

-Den blir en viktig genomlysning av ett potentiellt forskningsfält som andra kan ha stor nytta av, säger han i ett pressmeddelande.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078