23948sdkhjf

Studie ska ge svar på frågor nedbrytbar plast

Med ambitionen att få svar på frågan om oxo-nedbrytbara polymerer verkligen är nedbrytbara planerar två forskningsinstitut att genomföra en stor multiklientstudie.
Biologiskt nedbrytbar plast, oavsett om de är tillverkade av förnyelsebara resurser eller petroleum kan erbjuda fördelar för vissa tillämpningar. Sådana applikationer kan vara kompostfilm inom jordbruket eller uppsamlingspåsar för bioavfall. En annan delikat diskussion som förs är om den här typen av biologiskt nedbrytbar plast är en lösning mot nedskräpning.

En stor diskussion som också pågår världen över, handlar om så kallade oxo-nedbrytbar plast. Dessa produkter är traditionella plaster som PE, PP, PET som blandats med en liten andel av en tillsats.

En del företag som säljer dessa på marknaden hävdar att dessa produkter är biologiskt nedbrytbara, medan experter menar att det saknas vetenskapliga bevis på detta från neutrala, oberoende laboratorier eller certifieringsorgan. Så länge sådana bevis saknas, tvivlar kritiker på materialens biologiska nedbrytning och kallar dessa produkter oxo-fragmenterbara.

Därav ska belgiska Organic Waste Systems, OWS, och tyska Institutet för Polymerteknologi, IKT, genomföra en flerklientsstudie om dessa oxo-nedbrytbara plaster.

Baserat på skrivbordsforskning som OWS tog fram åt Plastics Europe 2013, är omfattande laboratoriebaserat testprogram nu planerat. Testerna ska slutligen bevisa eller motbevisa om dessa produkter är biologiskt nedbrytbara eller inte.

I en första fas kommer ett antal oxo-nedbrytbara plastprodukter som finns på marknaden redan idag, behandlas atobiotiskt. I en andra fas kommer de fragmenterade delarna användas för ytterligare biologisk nedbrytningsprovning enligt ISO och ASTM standarder.

För företag som vill delta i denna flerklientsstudie finns fortfarande fler platser kvar. Detta kostar mellan 10.000 euro till 20.000 euro per partner, beroende på antalet intresserade företag.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11