23948sdkhjf

Matsvamp blir till plastfilm och bränsle

Svamp står på menyn när forskare vid Högskolan i Borås vill utveckla andra generationens biobränsle och där till en ny tunn plastfilm.
Ett av de båda projekten handlar om att bryta ner resterna från juicetillverkning på citrusfrukter. Svampen växer till sig och ur denna svampmassa ska forskarna utvinna ämnet kitosan som blandas med det naturliga fruktämnet pektin och bildar polymerer. Man kan då ta fram en tunn film som är intressant för bland annat förpackningsindustrin, skriver Högskolan i ett pressmeddelande.

Målet är att ta fram ett filmskikt som står emot vattenånga, syre och koldioxid. Plastfilmskiktet har även antibakteriella egenskaper.

Projektet “Production of antimicrobial bio-composite films from citrus waste by fungi” genomförs på Swedish Centre for Resource Recovery vid Borås av forskarna Akram Zamani och Dan Åkesson.

Vid sidan av detta projekt genomförst ett annat, vilket handlat om att skapa ett biobränsle. Detta projekt ”Produktion av förnyelsebara bränslen från biprodukter med hjälp av ätlig svamp” genomförs även det vid Högskolan i Borås.

Båda projekten genomförs under två år och finansieras med pengar från Ångpanneföreningens forskningsstiftelse, Åforsk, tillsammans 1,2 miljoner kronor. /Högskolan i Borås

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094