23948sdkhjf

Tvåarmad ABB-robot lanseras snart

Nu lämnar den tvåarmade roboten Yumi utvecklingsstadiet hos ABB Research i Västerås och lansering kommer att ske i april nästa år på den tyska industrimässan i Hannover.
Utvecklingen av konceptlösningen har pågått under flera år och utmaningen har bland annat varit att få den tvåarmade roboten att på ett säkert sätt arbeta i en miljö tillsammans med människor. Då gick roboten under namnet Frida – idag heter den Yumi, som är en förkortning av ”You and Me”.

– Att ge roboten namnet YuMi återspeglar den sanna betydelsen av samarbetet mellan människa och maskin. Människor och robotar delar på arbetsuppgifterna sida vid sida på ett sätt som vi aldrig kunnat föreställa oss tidigare, säger Per Vegard Nerseth, chef för ABB:s globala robotverksamhet i ett pressmeddelande.

Roboten kan både "se" och "känna" och kan användas vid montering av mindre komponenter. Armarna är vadderade och har försetts med beröringskänslig teknik som gör den säker för människor i närheten. Därmed ska den kunna jobba utan en skyddande bur.

Människa och robot som jobbar tillsammans är en framtidstrend. Bland annat lanserar tyska Kuka nästa år sin robotarm LBR iiwa. Förebild är den mänskliga armen och denna nya sjuaxliga robot har utvecklats i samarbete med bland annat fordonstillverkaren Daimler.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079