23948sdkhjf

Färgförändrande polymer med medicinsk potential

Forskare vid ett universitet i Shanghai, har utvecklat en polymer som kan ändra sin färg för att sedan återgå till den ursprungliga färgen igen, på mindre än en sekund, med hjälp av temperaturförändring.
Forskarna vid kinesiska Fudan Universitetet skriver att den nya polymeren är en nanofiber som kan bearbetas i olika former. Fibrer kan tillverkas genom extrudering, membran genom beläggning och hydrogeler genom gjutning, rapporterar Plastic and Rubber Weekly.

Enligt uppgift kan polymerer som dessa finna sin plats ha potential i tillämpningar som biologiska sensorer och fönster som justerar solljus eller värmeväxling, skriver forskarna i amerikanska vetenskapstidningar.

Baspolymeren i den termokroma polymeren, är en polydiacetylen med peptider i sidokedjorna vilka kopplats på under en flerstegspolymerisering av diacetylen i UV-ljus.

Det unika med just denna polymer, i förhållande till andra termokroma polymerer, är den extremt snabba hastigheten samt att den fungerar inom ett betydligt bredare temperaturområde.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.066