23948sdkhjf

Företrädare för tillverkningsindustrin tar till orda

I ett debattinlägg i Jönköpings Läns Affärer betonar herrarna Michael Jonsson, AD Plast och Johan Skans, Skoglunds Metallgjuteri vikten av att det skapas nya jobb i Sverige.
Om industrin försvinner kommer det inte att finnas många tjänsteföretag kvar, skriver de.

Socialdemokraternas mål är att Sverige ska ha EU:s lägsta arbetslöshet år 2020. I praktiken betyder det att en halv miljon nya jobb behöver skapas.

För att kunna skapa jobb måste man inse att tillverkningsindustrin är basen i samhället. Tas den grunden bort drabbas inte bara industrin utan också övriga sektorer i näringslivet, skriver de.

Ett industrijobb skapar minst ett ytterligare jobb inom tjänste- och servicesektorerna. Industrin fungerar således som en effektiv hävstång i sysselsättning till andra sektorer och också en hävstång i skatter och förädlingsvärde. Detta i sin tur skapar tillväxt och ekonomisk utveckling.

Tillverkningsindustrin är, och har varit, mycket viktig för svensk ekonomi och svarar idag för drygt 13 procent av sysselsättningen, enligt statistik från SCB. Dock verkar politiker ibland ta industrin för självklar och tycka att vi borde ta ett större ansvar för att minska arbetslösheten och anställa fler medarbetare, skriver Jonsson och Skans.

Att det idag råder en nedåtgående trend sett till antalet sysselsatta inom industrin. En av anledningarna till detta beror enligt Jonsson och Skans på att det är dyrt att producera i Sverige, ett långt geografiskt avstånd till de stora marknaderna, en bristande industripolitik och ett stort tapp på utbildningssidan.

Förutsättningarna för en utveckling av industrin måste stärkas så att rätt och ökad kompetens attraheras till sektorn. Vi behöver också verka för en förflyttning uppåt i värdekedjan för våra företag. För detta krävs en attitydförändring i hela samhället. Alla måste inse att tillverkningsindustrin är basen i samhället, avslutar de sitt debattinlägg. /Jönköpings Läns Affärsnyheter
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062