23948sdkhjf

Högfylld plast till frysta matvaror

Scanfill AB i Ystad fortsätter sitt intåg i förpackningsbranschen. Den senaste materialutvecklingen är en kvalitet som lämpar sig utmärkt för frysta matvaror.
Recepturen har modifierats för att klara av låga temperaturer och de mekaniska påfrestningar som uppstår vid packning, distribution och hantering av frysta förpackningar. Materialet har en mycket fördelaktig miljöprofil genom att hälften av den oljebaserade plasten är ersatt med naturligt mineral.

– Mineralen gör att produktionshastigheten i många fall kan dubbleras, vilket ger både ekonomiska och miljömässiga fördelar, säger Karl Banke, utvecklingschef på Scanfill AB som ingår i Polykemi Group.

Hög andel mineral borde ge ett sprött material. Istället har man ett starkt material med pappersliknande egenskaper efter formning.

– En mugg i vårt material kan knycklas ihop och vecklas ut väldigt många gånger utan att den spricker, förklarar Karl Banke.

När temperaturen är under fryspunkten förändras polymerens egenskaper. Därför krävs en förändrad receptur för att klara samma falltest som i rumstemperatur. Denna utveckling har nu Scanfill slutfört och materialet används kommersiellt för både fryst kyckling och frysta grönsaker.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11