23948sdkhjf

Barriärfilm direkt på mono-APET

En ny förslutningsfilm med mycket effektiva barriäregenskaper har utvecklats av DuPont tillsammans med Reifenhäuser Kiefel Extrusion. Nyheten är att multibarriärfllmen kan förseglas direkt mot mono APET-brickor.
Produkten går under namnet Appeel.

Skikten är PET-baserade och ger en rad fördelar framför LDPE-förslutningar, bland annat bättre fettbarriär, bättre perforeringsbeständighet och högre glans/transparen. Genom att eliminera behovet av ytterligare ett polyolefinbaserat lamineringsskikt på APET-brickan kan den nya produkten både spara råmaterial och reducera miljöpåverkan. Spill kan återvinnas direkt och den totala vikten på brickan kan minskas med upp till 15 procent utan att förlora i styvhet.

En annan nyhet är en varmformningsbar film med nio skikt. Den är resistent mot perforering och ger en viktsbesparing hos den färdiga förpackningen på upp till 20 procent. Detta är möjligt tack vare skikt av högstyv Surlyn jonomerförsegling och stabiliteten hos denna PA/Surlyn-struktur är samma som hos den betydligt tjockare PA/PE sjuskiktsfilmen. Andra fördelar är högre ytglans och bättre transparens.

Om man kombinerar Kuhnes TripleBubble-teknologi för krympfilm med DuPonts högpresterande plaster för förpackningsapplikationer kan man skapa lösningar som ger stora vinster, inte minst vid transport av livsmedel. Krympfilmen består normalt av PET eller PA på ytterskiktet och ett strukturellt skikt med Surlyn samt ett PE-baserat förseglingsskikt, vars barriäregenskaper kan förstärkas med EVOH eller PVDC.

Denna typ av krympfilm används i krymppåsar för transport av kött från slakterier till återförsäljare och restauranger. En växande trend är nu att använda krymppåsar som konsumentförpackningar i supermarkets. På så sätt får man en både tät, tålig och lättare förpackning.

Ett annat samarbetsområde mellan företagen är att framställa ännu tunnare och starkare coextruderad biorienterad högpresterande film med kontrollerad termisk stabilitet. Idag klarar man film med elva skikt av funktionella polymerer och i en nära framtid handlar det om 13 skikt.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078