23948sdkhjf

Effektiv tillverkning av fiberkomposit

Projektet Triple Use är nu i sin tredje fas, med fokus på att ta fram demonstratorer för effektivare och säkrare tillverkning av fiberkompositer. Detta sker i samverkan med flyg- och fordonsindustrin. Nytillkommet är infrastruktur och fiberkompositbaserade broar.
I projektet kommer bland annat en automatiserad produktionscell att byggas i Compraser Labs nyligen invigda lokaler i Linköping. Här finns robotiserad tillskärning, plockning och förformning samt montering av en helintegrerad flygplansstruktur.

En annan del rör utveckling av en automatisk och visionbaserad kvalitetsövervakning av torra vävar och förformningen under tillverkning av flygmotordetaljer. En större strukturell chassidetalj för fordon kommer att tillverkas med avancerad pressteknik (A-SMC), men även jämföras med trationell RTM-teknik.

Inom infrastruktur studeras specifikationer och tillverkningskoncept för brokonstruktioner i komposit där synergierna mellan ett flertal problemställningar inom produktion och fogning identifieras mellan de olika branscherna, berättar Bengt Wälivaara som är avdelningschef på Swerea SICOMPs Linköpingskontor.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094