23948sdkhjf

Plastvärlden befinner sig i förändring

USA håller på att bygga ut och bli självförsörjande på gas, Kina är snart självförsörjande på plastråvara och råvarutillverkare i de stora oljenationerna har börjat tillverka biobaserad plast.
Pontus Alm från branschorganisationen Innovations- och Kemiindustrierna, IKEM, tog ut åhörarna på en resa där han berättade att kartan håller på att ritas om. I takt med att makten inte längre är så stor för de länder som har makt över oljan, håller andra världsdelar på att positionera sig och knipa marknadsandelar.

USA håller på att bygga ut sin skiffergasproduktion. Den är idag så stark att den snart är redo för export. Vidare är USA snart helt självförsörjande på plastråvara. Detsamma är Kina som i dagsläget är världens största producent av plast.

Det segment inom vilket den största andelen plast används i dagsläget är förpackningar (40 %), följt av bygg- och konstruktionssektorn (20 %).

Vidare sa Pontus Alm påtalade att användningen av plast minskar och sparar energi.

- Hade vi valt att tillverka de produkter som idag produceras av plast i andra material hade vi haft en 57 procent högre energiåtgång, säger han.

- Det finns de som anser att plast är negativt sett till återvinning och nedskräpning, men det är helt fel för det är ett beteendeproblem och egentligen inget materialproblem.

Han pekar lite på rådande trender som att 3-D skrivare och tekniken att använda dessa ökar. Hur stort genomslag tekniken kommer att få på sikt vet han inte, men att den kommer att öka är ett faktum.

Ökar gör även andelen bioplaster. Enligt Alm räknar de med en tillväxt på 20 procent fram tills 2020. Fortfarande är volymerna i förhållande, dock relativt låga.

- Tidigare var intresset störst för att tillverka helt nya bioplaster. Idag har det svängt till att tillverkarna vill tillverka traditionella bioplasterna av förnybar råvara som alternativ till oljan, säger han.

Detta har även de stora plastråvaruföretagen i de oljestarka nationerna som exempelvis Sabic insett. Även de har börjat tillverka biobaserad råvara även om deras tillgång på olja är i stort sett obegränsad.

- De har helt enkelt insett att även de måste vara med på tåget, säger Pontus Alm.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093