23948sdkhjf

Cellulosabaserat kärnskum för kompositer

Kristallina nanopartiklar från cellulosa har fantastiska egenskaper och är en potentiell kandidat som exempelvis skummat kärnmaterial för härdplastkompositer, berättar Peter Mannberg som är projektledare på Swerea SICOMP.
Cellulosa är de primära strukturella komponenten i växter och är den mest allmänt förekommande organiska föreningen på vår planet. Genom att bearbeta cellulosa är det möjligt att frigöra kristallina nanopartiklar, s k NCC (nano crystalline cellulose).

Dessa har mycket intressanta mekaniska egenskaper – en enda NCC-fiber har normalt en dragmodul på ca 150 GPa och en hållfasthet på 10 GPa.

Nyligen har företaget Melodea och det hebreiska universitetet i Jerusalem utvecklat en unik teknik för tillverkning av NCC-skum. Fibrerna kommer från pappersbruk eller skogsavfall.

I projektet NCC-FOAM är det övergripande målet att utveckla ett kärnmaterial av NCC-skum lämpligt för bland annat härdplastkompositer. Detta skum är strukturellt, hållbart och förnyelsebart. Målet är också att materialet kan skräddarsys för olika applikationer, exempelvis brandbeständigt kärnmaterial.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062