23948sdkhjf

Sex stora i samarbete om biobaserad plast

Närodlad Plast är ett nystartat samarbete och innefattar hela tillverkningskedjan för biobaserad plast, från skog till förpackning.
I projektet ska de deltagande företagen undersöka förutsättningarna för att bygga upp en europeisk industri, där sidoprodukter från skogen tas om hand och omvandlas till biobaserade plastprodukter.

Projektet kommer att kartlägga och utvärdera förutsättningarna utifrån ett helhetsperspektiv där hållbarhet och ekonomiska förutsättningar går hand i hand. Skapa en kedja av svenska företag som tillverkar plastprodukter med skogens sidoprodukter som råvara.

Genom projektet skapas en kunskapsöverföring, där svenska företags teknologiska och affärmässiga förmågor bidrar till att undersöka en värdekedja med skogens biprodukter som råvara, skriver Sekab som ett av de sex företaget som är involverade i projektet, i ett pressmeddelande.

Det övergripande målet med projektet Närodlad Plast, är att utvärdera möjligheten med att realisera en värdekedja från skogsbaserad biomassa till polyeten och dess tillämpning i olika produkter. I detta ingår att:

• Identifiera tekniska utmaningar för implementering av värdekedjan.

• Identifiera och utvärdera de affärsmodeller som ger bästa förutsättningar för att värdekedjan kan realiseras.

• Marknadsstudie och analys av förutsättningarna för realisering av värdekedjan för såväl slutprodukt(bio-baserad polyeten) som produkterna i de olika värdestegen.

I projektet deltar Sveaskog, Holmen, Södra, SEKAB, Borealis, Trioplast och Tetra Pak.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079