23948sdkhjf

Projekt kring framtida biobaserad kolfiber

Om tio år ska det finnas en kommersiell kolfiber från skogsråvaran lignin, det har utvecklingsföretaget Innventia och Swerea Sicomp satt sig för.
De båda parterna samarbetar sedan en tid tillbaka och lanserade nyligen en så kallad ”road-map” för kolfiber från skogsråvaran lignin.

Målet är att till 2025, utvecklat en ny svensk produkt med högt värde för användning framförallt i avancerade kompositmaterial. I målbilden ingår även att utveckla Svensk FoU, forskningsinfrastruktur och produktionskompetens i hela värdekedjan från skogsråvara till högförädlad kolfiber i avancerade material som bidrar till etablering av industriell kolfiberproduktion i Sverige.

Kolfiber har många användningsområden, men är dyrt vilket begränsar dess användningsområde till högpresterande applikationer. Genom att introducera kostnadseffektiv ligninbaserad kolfiber, menar de båda parterna att marknaden för kolfiber skulle kunna bli betydligt större.

Med sin gemensam "road-map" ville Innventia och Swerea Sicomp visa hur detta kan bli fullt möjligt redan om tio år.

Tillsammans planerar Innventia och Swrea Sicomp att i samarbete med representanter från industrin etablera en gemensam demoanläggning för ligninbaserade kolfiberkompositer med en årskapacitet på ca 50 ton per år.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063