23948sdkhjf

Ny teknologi bakom VM-bollen

Om drygt en vecka brakar det loss, VM i Brasilien. I vanlig ordning diskuteras det mycket kring de olika lagen, men i år är det även stort fokus på matchbollen, med sin perfekta form och sina enastående egenskaper.
Matchbollen, kallad Brazuca, uppges vara unik av flera olika anledningar. Forskare som testat och jämfört den med andra fotbollar säger att den har en mycket stabil bana. Forskarna konstaterar att det till stora delar beror på det antalet fält eller paneler som bollen är uppbyggd av samt hur dessa är utformade.

Fram tills 2002 byggdes fotbollar upp av 32 fem- eller sexkantiga fält. De två senaste turneringarna. 2006 och 2010, har bollarna byggt upp av 14 eller åtta fält. Årets matchboll är uppbyggd av sex delar med rundade former som sedan limmats samman med ett värmeaktivt PUR-lim och patenterad teknik.

Bollen, som utvecklats i ett samarbete mellan Adidas och Bayer MaterialScience är helt rund.

- Eller snarare 99,999995 procent rund, säger Patrick Thomas, vd för Bayer MaterialScience vid en konferens i Köpenhamn.

Bollens insida utgörs av en latexblåsa. Denna är täckt med ett textilmaterial som fungerar som ett substrat för det nästkommande en millimeter tunna polyuretanskumfälten innehållande miljoner av gasfyllda mikrosfärer. Skummet är mycket elastiskt, och gör så att bollen efter det att den deformerats vid en spark, omedelbart återgår till sin sfärisk form för att säkerställa en optimal bana.

Utanpå det skummade polyuretanfältet ligger tre kompakta lager av polyuretan med olika tjocklekar, vars skikt ger fotbollen en enastående motståndskraft mot yttre påverkan och nötning samt ser till att den är 100 procent resistent mot fukt.
Patrick Thomas, vd för Bayer MaterialScience visar VM-bollen, som utvecklats i ett samarbete mellan Adidas och Bayer MaterialScience.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078