23948sdkhjf

Skånskt team analyserar risker med nanopartiklar

Användningen av nanoteknologiska material kommer med all sannolikhet att öka, men hur mycket vet vi egentligen om hur partiklarna påverkar oss på lång sikt. Ett svenskt nystartat projekt hoppas få svar på frågan.
Forskare vid Ergonomi och Aerosolteknik har tillsammans med Arbets- och Miljömedicin och Fasta Tillståndets Fysik vid Lunds universitet fått 3,6 miljoner kronor av AFA Försäkringar för att undersöka exponeringen på fem arbetsplatser som hanterar nanopartiklar.

Nanotekniska material förväntas få en stor spridning i samhället framöver, vilket innebär att den personal som arbetar med materialen, såväl vid produktion som vid bearbetning och slutligen vid destruktionen, exponeras.

Men med nya nanomaterial följer nya potentiella hälsorisker. I en artikel i nyhetsbrevet Bulletin från Arbets- och MIljömedicin i Lund skriver Maria Hedmer att en europeisk expertprognos har klassat nanopartiklar som “den absolut starkast framväxande kemiska arbetsmiljörisken”. Inandning av tillverkade nanopartiklar har kopplats till bland annat risk för inflammation, DNA-skador och cancer, skriver hon.

Målet med projektet är därför att skapa ny kunskap som kan leda till en säker användning av nanoteknologin.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063