23948sdkhjf

Unik svensk fotprotes av komposit

Mer rörlighet och en bättre balans gör protesfoten till världens mest rörliga och smidiga. Bakom denna ligger 25-årige Christoffer Lindhe som själv amputerat sina ben och en överarm efter en tågolycka.
Nyligen vann hans företag första pris för bästa pitchpresentation vid Åre Kapitalmarknadsdagar 2014. Investeringen från Almi Invest i LindheXtend ska få igång en produktion, stärka den egna försäljningsorganisationen och CE-märka produkten. Den första serietillverkade protesen ska lanseras på den nordiska marknaden i år.

Marknaden för proteser växer genom allt fler amputationer till följd av diabetes och krigsskador. Idag beräknas det finnas 3,5 miljoner personer med benamputationer i Europa och USA. Av dessa använder ca 75 % någon typ av protesfötter.

De flesta av dagens proteser ger dålig balans, i synnerhet utomhus där marken är ojämn. Orsaken är fotprotesernas brist på rörlighet, främst i sidled. LindheXtend patentsökta fotprotes har däremot samma rörlighet i sidled som en mänsklig fot. Konstruktionens “bladfjäderprincip” efterliknar den mänskliga fotens rörelser i XYZ-led.

Protesen bygger på en patenterad kolfiberkonstruktion som känner av användarens kroppsvikt och därmed anpassar sig efter underlaget likt en mänsklig fot. Användaren kan stå och gå stabilt över ojämnheter i underlaget.

Protesfoten kan användas av såväl underbens- som överbensamputerade, dessutom är den identisk för höger- och vänsterben. Fyra varianter finns, anpassade för olika kroppsvikt och aktivitetsgrad.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08