23948sdkhjf

Minnespolymer och elektronik tar implantat till nya höjder

Forskare från ett universitet i Texas och ett annat i Tokyo har tillsammans lyckats placera elektronik på en styv implanterbar polymer med formminne, som blir mjuk när den kommer in i kroppen och med elektronikens hjälp låter sig lindas kring tredimensionella objekt som nerver, blodkärl och vävnader.
Positiva försök har enligt uppgift visat att de implanterade transistorerna kan ändra form och fortfarande behålla sina elektroniska egenskaper efter implanteringen. Förhoppningen är nu att den nya tekniken en dag ska resultera i nya stimulerande behandlingar, skriver Plastics Today och refererar till forskning som publicerats på Phys.org.

Plasttransistorerna är styva vid rumstemperatur, för att underlätta införandet i patienten, men så snart de implanterats blir de mjuka och flexibla. Då de låter sig lindas kring ett inre organ, gör den elektronikladdade polymeren så att kroppen beter sig precis på samma sätt som det skulle göra utan sitt hjälpmedel, förklarar forskarna på nätsidan.

Enligt Walter Voit , biträdande professor i materialvetenskap, teknik och mekanik, är en författarna till den publicerade avhandlingen. Han säger att den nya tekniken i huvudsak inbegriper laminering och härdning av polymer med formminne, ovanpå transistorer.

- I vårt device har vi närmat oss storleken och styvheten av en biologiska precisionsstrukturer, men vi har långt kvar innan vi kan matcha naturens fantastiska komplexitet och funktion, säger Voit. /Plastics Today
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062