23948sdkhjf

Storskalig algodling för framtida plastråvara 

Forskare vid Göteborgs universitet klurar just nu på frågan om odling av brunalger skulle kunna bli en framtida bas för livsmedel, bioenergi och plastråvara?
Projektet ligger inom ramen för en ny satsning på hållbara produktionssystem, finansierat av Mistra, där svenska forskare ska odla brunalger i stor skala längs Västkusten. Målet är liksom för övriga fem projekt i programmet att utveckla nya metoder för hållbart jord- och vattenbruk.

Sedan tidigare pågår ett femårigt forskningsprojekt som utreder hur algerna kan användas på bästa sätt. Än så länge är odlingstekniken i sin linda. Nyligen tilldelades forskarna dock nya friska 15,7 miljoner kronor av stiftelsen.

– Hittills har vi endast haft pilotodlingar för forskningsändamål. Om odling och vattenbruk av alger ska kunna bli en ny industri på sikt måste vi utveckla odlingstekniken, säger Henrik Pavia, professor vid Göteborgs universitet.

Redan i höst kommer de första algodlingarna att sättas ut i Kosterhavet i norra Bohuslän. Under 2015 räknar Henrik Pavia med att skörda några ton brunalger. På fem års sikt hoppas han att odlingstekniken är så pass utvecklad att det finns möjlighet att skörda kanske uppemot hundra ton brunalger per hektar.

– Jag hoppas att vi om fem år har lagt grunden för något helt nytt. Vi gör ett pionjärarbete både i Sverige och i Europa, säger Henrik Pavia, professor vid Göteborgs universitet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063