23948sdkhjf

Fordonsindustrins leverantörer ger positiva signaler

I den senaste konjunktur- och branschbarometern från Fordonskomponentgruppen, FKG, ger fordonsindustrins leverantörer en positiv syn på framtiden.
Närmare 91 procent av de som svarat betraktar framtidsutsikterna som goda eller mycket goda.

- Däremot upplevs den pågående Scania/Volkswagen affären som ett framtida hot av leverantörerna, säger Fredrik Sidahl, vd för branschorganisationen FKG.

Även om hjulen snurrar på allt snabbare och omsättningen ökar för leverantörsindustrin, är nyanställningsbehovet fortsatt lågt. Fredrik Sidahl anser dock att det finns förklaringar.

– Företagen uppger att de istället satsar på att vässa kompetensen bland befintlig personal samt på att höja produktiviteten genom ytterligare effektiviseringar, automation, inom produktionen, säger han.

Sidahl efterlyser en större nationell samordning, fler samarbeten samt en större samsyn kring svensk fordonsindustri.

– Fordonstillverkning med tillhörande leverantörsled är motorn för vår industri. Den utgör en tredjedel av all svensk verkstadsindustri, säger han.

Branschbarometern genomförs två gånger per år. I vårens barometer ingick en extra frågeställning kring betalningstider i näringslivet.

83 procent av leverantörsföretagen vill ha en lagstiftning som innebär att en faktura ska vara betald inom 30 eller 60 dagar efter mottagandet.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063