23948sdkhjf

2-skiktsprocess gör påsar av 100 % plastavfall

Kanadensiska extruderingsmaskintillverkaren Macro Engineering & Technology har utvecklat och patenterat en process för tillverkning av soppåsar med en hög andel insamlat plastavfall.
Vid framställning av påsar med höga halter återvunnet material begravs regeneratet normalt i det samsprutade extrudatets kärnskikt, mellan två skikt av nyvara.

Problematiskt med detta kan vara att defekter, som kan uppstå från föroreningar i det recyklade material, kan tenderar att migrera genom strukturens lager, skriver företaget i ett pressmeddelande.

Företaget säger sig ha utvecklat en process med vilket det är möjligt att skapa en tvåskiktsfilm genom att sammanfoga två filmer direkt efter det att de extruderats. En metod som sägs tillföra extra styrka till den totala filmstrukturen eftersom eventuellt svaga punkter i ett skikt då förstärks med ett kompletterande skikt.

Macro har gjort tester såväl med blandningar av återvunnet material och nyvara som blandningar med 100 procent återvunnen plast. Enligt företaget visar dessa tester att såväl riv- som draghållfasthet var genomgående 25 procent bättre, jämfört med en enkelskiktsstruktur.

Tekniken medger ett spann av återvunnen plast från 0,5 till 100 procent och lämpar sig bäst för industriella tillämpningar som föredrag lite kraftigare godstjocklek.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063