23948sdkhjf

Träfiber och plast intressant för Stora Enso

Tillverkaren av tidningspapper, Stora Enso i Hylte Bruk, tittar på möjligheterna med att kombinera plast med träfiber.
Sedan februari i år arbetar företaget i ett projekt tillsammans med Ideon i Lund och Implement Consulting Group som syftar till att finna intressenter och kunskap inom området fiberkompositer. Målsättningen är att se på möjligheterna med att kombinera träfiber och plast och få fram ett nytt hållbart och miljövänligt kompositmaterial.

- Stora Enso i Hyltebruk har under de senaste två åren tillbaka stängt två av företagets fyra pappersmaskiner till följd av en strukturell förändring på tidningspappersmarknaden. Att titta på alternativa miljömässigt hållbara produkter som baseras på trädråvaran finns ständigt med i tanken även om den huvudsakliga produktionen fortfarande är inriktad mot tidningspapper, säger Johan Hoff teknisk marknadschef vid Hyltebruk till Plastforum.

Samarbetet med Ideon och Implement Consulting Group innebär att parterna bistår Stora Enso i Hyltebruk med att strukturera upp projektet och skapa ett nätverk av intressenter från hela värdekedjan.

Nyligen träffade Johan Hoff och kollegan Elisabet Tullander närmare trettio företag i Lund som alla visat intresse för att delta i projektet. Målsättningen i dagsläget är att se över vilka möjligheterna är att driva projektet vidare och under vilka förutsättningar de olika intressenterna kan vara med att bidra.

- Vi är experter på träfibrer men inte på plast, säger Johan Hoff och tillägger att intresset från plastbranschen varit större än han hade förväntat sig.

Hylte Bruk som tillhör koncernen Stora Enso har cirka 400 anställda och tillverkar idag standard tidningspapper. Koncernen har cirka 28 000 anställda i över 35 länder runtom i världen. I Sverige har företaget cirka 5280 anställda. Företaget har fem pappers/kartong bruk, ett massabruk och två sågverk i Sverige

Elisabet Tullander och Johan Hoff besökte Plastteknik Nordic och knöt även där, för framtiden, intressanta kontakter.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094