23948sdkhjf

Projekt ska utveckla grafenförstärkta härdplaster

PolyGraph är ett fyraårigt EU-finansierat projekt, ska utveckla nya produktionstekniker som ska göra det möjligt att leverera härdplast armerad med grafen i industriell skala.
Efter flera års forskning om grafenförstärkta polymerer, är det nu väl känt att en tillsats av små mängder grafen, simultant kan åstadkomma betydande förbättringar i hållfasthet, seghet och elektrisk och termisk ledningsförmåga för ett antal polymerer.

Detta har väckt förväntan inom många industrier som är angelägna om att utnyttja grafens utmärkta egenskaper för att producera högpresterande polymera komponenter. För närvarande finns det dessvärre inte finns några tekniker som är lämpliga för produktion av grafenförstärkta polymerer, i industriell skala.

I det EU-finansierade forskningsprojektet deltar tretton partners. Sverige representeras av SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut AB och Institutet för arbetsmedicin. Projektet leds av brittiska NetComposites Limited.

PolyGraph kommer att arbeta i två spår, båda kommer att utgå från en relativt billig expanderad grafit som utgångsmaterial. I det första spåret kommer gruppen att utveckla nya kemiska och mekanisk/kemiska metoder för att exfoliera den expanderade grafiten och producera grafen. Parallellt med detta kommer projektet att utveckla den utrustning och teknik som är nödvändig för att skingra grafen till lågviskösa härdplastforumuleringar på en enhet, konsekvent och skalbar grund.

Det andra spåret kommer att gå ett steg längre och kommer att utveckla utrustning och teknologier för att möjliggöra in-situ exfoliering av den expanderade grafiten och sprida resulterande grafen i ett steg, direkt in i de lågviskösa härdplastforumuleringarna.

Projektet påbörjades i november 2013 syftar till att utveckla material som är lämpliga för användning i ett antal viktiga tillämpningar där det krävs förbättringar i hållfasthet, styvhet, seghet, elektrisk ledningsförmåga, termiska och barriäregenskaperna hos polymerer.

Förhoppningen är att projektet avsevärt ska leda till att sänka priset på den här typen av material och göra dem tillgängliga för den breda komposit, beläggnings- och limindustrin.

Projektet ingår och finansieras av EUs sjunde ramprogram.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078