23948sdkhjf

Flytande termoplast för kompositer

Ett nytt flytande termoplastiskt material lanseras under namnet Elium av Arkema. Materialet kan användas i samma processer som vid tillverkning av härdplastkompositer.
Den nya teknologi ger produkter som är både lätta, extremt kostnadseffektiva och dessutom helt återvinningsbara.

Snabb polymerisering innebär att materialet kan användas i strukturella detaljer inom en rad olika industrisegment, allt från fordon och transport till vindkraft och byggnation.

Kompositdetaljer av Elium uppvisar 30-50 procent lägre vikt än motsvarande stålprodukter och erbjuder samma prestanda som epoxibaserade kompositer. Vätningen till plast- eller kolfiber är utomordentlig.

Materialet är fullt kompatibelt med konventionella härdplasttekniker som exempelvis RTM. Till skillnad från omättad polyester innehåller Elium inte styren och de termoplastiska egenskaperna gör att det kan användas för vakuumformning.

Fördelarna kan sammanfattas med konventionell härdplastbearbetning, transformeringen sker i rumstemperatur och innehåller inget väv som organoskivor.

Arkema utvecklar också en polyeterketonketon (PEKK) under varumärket Kepstan som är en metallersättning för extremmiljöer som exempelvis offshore. Likaså finns i produktprogrammet polyamiden Rilsan av 100 procent bioråvara.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078