23948sdkhjf

Komposterbar och 100 % biokomposit

En helt komposterbar biokomposit av 100 procent bioråvara har utvecklats av det tyska företaget Jelu. Materialet är avsett för kommersiell bearbetning i konventionell utrustning.
Enligt företaget består materialet enbart av termoplastisk stärkelse och träfibrer, som tillsammans bildar en träplastkomposit som uppfyller den europeiska standarden för komposterbarhet, DIN EN 13432.

Kompositen kan både formsprutas och extruderas i konventionella utrustningar för plastbearbetning. Basblandningen består av 50 procent termoplastisk stärkelse och 50 procent träfibrer. En av hemligheterna med materialet är att träfibrerna kommer från noggrant utvalda träd som har unikt definierade egenskaper.

Enbart processade fibrer som uppfyller speciella villkor används och på så sätt kan företaget garantera biokompositens fysikaliska/mekaniska egenskaper. Detta innebär även att egenskaperna på ett tillförlitligt sätt kan styras till specifika värden. Materialet uppfyller även standarden för livsmedelskontakt och för användning i leksaker.

Användningsområdena är många – begravningsurnor, blomkrukor och oila produkter som ska kunna komposteras. Företaget har under många år arbetat med träplastkompositer baserade på fossila polyolefiner, med antingen cellulosafibrer eller träfibrer.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109