23948sdkhjf

Plast från träråvara ger nya affärsmöjligheter

Finlands tekniska forskningscentral VTT har utvecklat en ny tillverkningsteknik som stärker möjligheterna för miljövänlig biobaserad plast att ta upp kampen med fossilbaserad plasttillverkning.
Den nya generationen bioplast reducerar inte bara oljeberoendet, utan uppvisar även en överlägsen kvalitet jämfört med traditionell plast i förpackningar, konstaterar man hos VVT.

Biobaserad PGA-plast har bra barriärförmåga, bättre förmåga att motstå hetta och kan motstå fett. Den nya PGA-plasten är drygt 20 procent starkare än oljebaserade PLA-plast, men bryts ändå ner snabbare i naturen.

Enligt VTT öppnar råvaran till bioplasten nya affärsmöjligheter för skogsindustrin. Förpackningsindustrin totala produktionsvärde i världen beräknas till 500 miljarder euro. I dag används cirka 5 procent av oljetillgångarna i världen till produktion av plast, knappt hälften av det används i förpackningsindustrin.

I dag utgör bioplast bara en procent av hela plastkonsumtionen, en siffra som väntas öka med bättre produkter och krav på att industrin ska bli miljövänligare. Enligt VTT är koldioxidutsläppen hela 70 procent lägre med bioplast än med oljebaserad plast.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079