23948sdkhjf

Kartläggning av bisfenol A i varor

Regeringen har beslutat att uppdra åt en särskild utredare att kartlägga användningsområden för bisfenol A och lämna förslag till hur exponeringen av bisfenol A från material i kontakt med livsmedel lämpligast kan minskas.
För övriga användningsområden ska regeringens utredare kartlägga exponeringen för bisfenol A och alternativ till bisfenol A. Syftet är enligt regeringsuppdrag att få kunskap om vilka övriga användningar som på sikt kan behöva fasas ut.

– Det är inte första gången bisfenol A utreds, säger Lena Lundberg ansvarig för plastråvarufrågor hos IKEM.

Den europeiska livsmedelsmyndigheten har nyligen gjort en uppdaterad kartläggning och riskbedömning. Man kan anta att den utredningens resultat kommer ha stort inflytande på vår svenska utredning.

Enligt kommittédirektivet skall utredaren bl.a.

– kartlägga användningsområden för bisfenol A i Sverige samt sammanställa information om exponering för bisfenol A,
– sammanställa befintlig information om användningsområden för bisfenol A i EU,
– särskilt belysa användningen av bisfenol A i material i kontakt med livsmedel och användningen av bisfenol A i medicintekniska produkter,
– kartlägga möjligheterna att ersätta bisfenol A med andra material inom de ur exponeringssynpunkt viktigaste användningsområdena, samt
– lämna förslag till hur exponeringen för bisfenol A, särskilt för barn, ungdomar och kvinnor i fertil ålder, kan minskas.

– Vi från branschen förutsätter förstås att vi kan få bidra med vår expertkunskap till utredningen, säger Lena Lundberg.

Regeringsuppdraget ska redovisas till Regeringskansliet (Miljödepartementet) senast den 31 december 2014.

Länk till direktivet http://www.regeringen.se/sb/d/18487/a/234529
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062