23948sdkhjf

Ökad återvinning av plast från sjukvården

Varje dag används och slängs stora mängder plast inom sjukvården. Renova, IVL, SWEREC, Chalmers och en rad andra företag och organisationer har nu gått samman för att skapa en hållbar hantering av plastavfallet.
Bra återvinning gynnar miljön och kan dessutom vara lönsam för både sjukvården och återvinningsbranschen.

I projektet, som leds av IVL Svenska Miljöinstitutet, ska man identifiera produkter och förpackningar som redan idag enkelt kan sorteras ut och återvinnas med hög kvalitet. Man ska även identifiera hur systemet för plaståtervinning behöver utvecklas för att fler plastprodukter ska kunna återvinnas.

– Plast är kanske ett av de svåraste förpackningsslagen att sortera på ett sådant sätt att vi kan behandla det på bästa sätt för miljön, säger David Dalek som är Renovas representant i projektet. Det finns idag många olika plaster som alla kräver sin särskilda behandling. I första hand strävar vi efter att återvinna plasten till nytt plastmaterial och i andra hand ser vi till att det blir fjärrvärme och el genom förbränning.

En stor del av det tekniska arbetet handlar om att utveckla förbehandlingsmetoder för riskklassat avfall, för att öka återvinningsgraden samt hitta användningsområden för den återvunna plasten.

(Foto: Teknor Apex)
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063