23948sdkhjf

Öppen innovation glödhett

När en svensk fönstertillverkare behövde nya idéer tog företaget kontakt med forskningsbyn Ideon i Lund. Genom sitt nätverk med uppfinnare och entreprenörer kunde Ideon få fram sexton förslag på tio veckor.
Nu drygt ett och ett halvt år senare är det klart att fem av de sexton förslagen kan bli nya produkter. Den första lanseras i dagarna.

– Det här är ett bra exempel på hur man kan arbeta med öppen innovation, konstaterar Hans Möller som är vd för Ideon Science Park.

Öppen innovation har många ansikten och kan innebära allt från öppna forum för formgivning till att viktiga kunder utrustas med egna utvecklingsverktyg eller att fristående leverantörer släpps in med tydligare produkterbjudanden som tillbehör och tjänster till slutanvändaren, konstaterar IVA Aktuellt i en artikel nyligen.

Men samarbete med etablerade företag kan skrämma såväl uppfinnare och entreprenörer som det etablerade företaget. Företag är normalt väldigt försiktiga med att avslöja affärshemligheter och känner sig obekväma med att ta in hjälp utifrån med produktutvecklingen. Många lovande samarbeten stupar redan med att man diskuterarvem som ska äga idén innan den ens finns.

Ideon har idag flera nya öppna innovationsprojekt på gång, bland annat ska femton världsledande konstnärer inom origami (konsten att vika papper) hjälpa Tetra Pak att hitta den perfekta vikningen av en tetra.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078