23948sdkhjf

Återvunnen plast – här för att stanna!



Har följt de senaste veckornas rapportering om EU:s strategi för att fasa ut de allra farligaste plasterna och förbud mot vissa plastpåsar till år 2020, detta i en del för att minska mängden plastavfall i miljön, anser Europaparlamentariker i en resolution från 14 januari.

Ledamöterna ansåg vidare att man bör ha bindande återvinningsmål för plastavfall.

Jag som varit i återvinningsbranschen relativt länge, vet att det varit svårt att uppnå främst återvinningsmålen kring plast. Varför är det så? Är plast svårare att återvinna?

Nej, jag tror att det handlar om att acceptansen till återvunnen plast bör öka ännu mer än vad den redan gjort. Idag kan vi hitta återvunnen plast i dammsugare, möbler, diskborstar, stänkskärmar till bilar, dryckesflaskor, fleecetröjor med mera. Det finns idag åtskilliga produkter som framställs av helt eller delvis återvunnen plast. Branschorganisationen Återvinningsindustrierna, som samlar de privatägda återvinningsföretagen, har under en lång rad år delat ut sitt Inspirationspris. Och de har i stor utsträckning belönat produkter som består helt eller delvis av återvunnen plast, 2010 vann Coca-Cola priset för sin PlantBottle-flaska, 2008 vann Electrolux för sin dammsugare Ultra Silencer Green, som innehöll en stor mängd återvunne plast, och 2007 gick priset till klädföretaget Patagonia, för sina tröjor gjorda av återvunnen fleece (och deras eminenta retursystem), 2006 tilldelades priset IKEA för ett soffbord där bordsskivan var tillverkad av återvunnen plast. Vad vill jag ha sagt med denna uppräkning då? Jo, jag tror att återvunnen plast kan komma att få en ännu större del i framtiden vad gäller framtagandet av nödvändiga produkter. Och här tror jag att svensk plastindustri kan ha en ledande roll i att ta fram nya miljöanpassade produkter och göra så att vi kommer en bit närmare EU-målet om ökat återvinningsmål för plastavfall. Återvunnen plast är här för att stanna.

Martin Dyberg

Chefredaktör

Plastforum
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062