Skadeatlas för ökad samsyn
Swerea Kimab och Inspecta arbetar tillsammans i ett plastprojekt för att nå en branschgemensam syn vid bedömningar av skador och förbättrade oförstörande provningstekniker beträffande glasfiberarmerad plast. En skadeatlas ska ge ett gemensamt verktyg för bedömning av defekter.
Glasfiberarmerad plast (GAP) används för att lagra och hantera frätande vätskor, som starka syror eller andra korrosiva vätskor. Konsekvenserna av ett haveri kan därför vara förödande.
Idag saknas en samsyn mellan materialexperter, tredjepartsorgan, tillverkare och anläggningsägare om hur skador i plastmaterial ska bedömas. Ofta saknas även kunskap om vilka standarder som gäller.
– Bristen på en gemensam syn på bedömningar av skador och hur inspektioner och upphandlingar ska ske är ett stort problem. Det ökar risken för felaktiga bedömningar och i värsta fall för farliga haverier, säger Pernilla Utterström, teknisk specialist, Inspecta.
Inspecta har därför tillsammans med Swerea Kimab fått i uppdrag av Värmeforsk att genomföra ett plastprojekt. Caroline Ankerfors, forskare vid Swerea Kimab, är projektledare.
– Målet är att få en branschgemensam syn på bedömning av skador och förbättrade oförstörande provningstekniker (OFP) för användning på plastmaterial. I projektet ingår även Boden Energi och Termap, säger Caroline Ankerfors.
I flera fall har anläggningsägare, inspektionskonsulter, tillverkare/leverantörer och tredjepartsorgan haft delade meningar om hur skador i anläggningar ska bedömas.
Projektet ska resultera i en skadeatlas och en handbok för tillverkare, inköpare, underhållsansvariga och besiktningsorgan. Skadeatlasen ska innehålla kriterier för skador under drift med information om hur de uppkommer, växer och upptäcks.
Den slutliga rapporten ska också beskriva de föreskrifter, standarder och tolkningar som ska användas vid tillverkning av plastkompositer och vid provning och besiktning. /www.uochd.se