23948sdkhjf

EU-förslag: Plastkassarna begränsas

Bärkassar av plast är ett mycket allvarligt miljöproblem. Det anser EU-kommissionen som på måndagen antog ett förslag för att minska användningen i unionen.
Beskedet kom efter en tids spekulationer kring vilken väg kommissionen skulle välja i sin uttalade målsättning att få ner förbrukningen av plastkassar.

Användningen ska begränsas, slog miljökommissionär Janez Potocnik (bilden) fast. Ett viktigt besked var att kommissionen låter varje enskilt medlemsland besluta hur. Men samtidigt lämnar man "givet vissa förutsättningar" även öppet för förbud.

- VI AGERAR för att lösa ett mycket allvarligt och mycket tydligt miljöproblem. Varje år bidrar mer än 8 miljarder plastpåsar till nedskräpningen av Europa, med enorma skador på miljön som följd, sade Janez Potocnik i ett uttalande.

– Vissa medlemststater har redan uppnått mycket goda resultat när det gäller att begränsa användningen av plastpåsar. Om andra gör likadant, kan vi minska förbrukningen i Europeiska unionen med så mycket som 80 procent.

Europaparlamentet och Europeiska rådet måste säga ja för att förslaget ska träda i kraft. Om det blir så har medlemsstaterna ett år på sig att anta direktivet och två år att införa det.

RENT TEKNISKT medför ett ja två ändringar i förpacknings- och förpackningsavfallsdirektivet.

Ett: medlemsstaterna åläggs att vidta åtgärder för att minska användningen av bärkassar som är tunnare än 50 my. Skälet är enligt kommissionen att tunna kassar återanvänds mindre ofta än tjockare kassar och därför oftare slutar sina dagar som skräp.

Två: åtgärderna får omfatta ekonomiska styrmedel som avgifter, nationella reduceringsmål och marknadsbegränsningar.

BESLUTET kommer enligt kommissionen efter omfattande offentliga samråd som visar på en "bred uppslutning för ett EU-initiativ på området".
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094