23948sdkhjf

Ineos vinnare i bitter strid

Ineos petrokemikomplex i skotska Grangemouth läggs inte ned. Beslutet fattades sedan fackförbundet Unite accepterat företagets räddningsplan.
LÄS ÄVEN / » Ineos kan stänga skotsk fabrik

Förslaget omfattar en klausul som innebär att facket under de tre kommande åren inte kommer att utnyttja strejk som konfliktvapen. Unite accepterar också den räddningsplan för anläggningen som företaget tidigare lagt fram och redan har accepterats av hälften av de anställda på sajten.

Som en följd kommer Ineos också att investera ytterligare 300 miljoner pund i anläggningen. Pengarna ska täcka löpande förluster och finansiera bygget av en gasterminal för att ta in etan, utvunnen ur skiffergas.

PETROKEMIANLÄGGNINGEN och dess tillhörande raffinaderi gör Grangemouth till Ineos största produktionssajt – men inte dess mest lönsamma.

Sedan köpet från BP-bolaget Innovene 2005 uppges koncernen ha investerat en miljard pund, men gjort en förlust på 150 miljoner pund de fyra senaste åren.

I september aviserade koncernen planer på att stänga anläggningen på grund av förlusterna. Besparingsplanen från företaget – som bland annat omfattade försämrade pensionsvillkor – hade då accepterats av en stor del av de anställda , men mötte motstånd från största facket Unite.

DEN BITTRA STRIDEN med Unite kulminerade när Ineos i onsdags efter ett styrelsemöte aviserade att anläggningen ska avvecklas och likvidatorer utses inom en vecka.

Beskedet kom en vecka efter att företaget stängt hela anläggningen sedan facket aviserat en 48-timmars strejk.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078