23948sdkhjf

Säker antibakteriell lösning

En helt ny biokompatibel teknologi som skapar miljösäkra och giftfria antibakteriella plaster har utvecklats av nederländska Parx Plastics som svar på nanosilver och triklosan.
Tillsatser som nanosilver och triklosan är starkt ifrågasatta när det gäller biokompatibilitet och långtidseffekter, varför arbetet med att finna bättre ersättare varit angeläget.
Den bakteriedödande effekten hos de nya antibakteriella plasterna är så pass hög som 98-99 procent och uppnås efter 24 timmar, allt enligt tester baserade på ISO 22196-standarden. Stafylokocker, koli, MRSA är några exempel på mikrober som elimineras.
Den antibakteriella mekanismen baseras på att bara själva bakteriecellen attackeras och humancellerna lämnas opåverkade. Vidare är de modifierade plasterna testade för livsmedelskontakt och uppvisar ingen migrering eller några giftiga substanser.
Eastmans copolyester Tritan är en av de första plasterna som fått antibakteriella egenskaper, ett material som i stor utsträckning används i olika typer av barnprodukter.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063