23948sdkhjf

Verkstadsindustrin tror på tillväxt

Svenska verkstadsföretag ser optimistiskt på framtiden och den positiva tonen har dessutom förstärkts sedan årets första kvartal.
Svenska verkstadsföretag ser med större tillförsikt på framtiden. Över 30 procent spår en ökad export och hälften, 54 procent, svarar att företagets intäkter kommer att öka under kommande tolv månader. Att jämföras med 24 procent i årets första mätning. Det visar revisions- och rådgivningsföretaget PwC:s senaste Verkstadsbarometer.

–Vi får gå tillbaka till starten av vår Verkstadsbarometer 2008 för att se en lika tydlig signal om tillväxt i omsättning som den vi ser i den här undersökningen, säger Olof Enerbäck, ansvarig för verkstadsbranschen inom PwC.

Hälften av de tillfrågade företagen i undersökningen tror på ökade vinster de närmaste tolv månaderna, vilket kan jämföras med för ett halvår sedan då endast 36 procent var optimistiska gällande vinsten. Andelen som varnar för en negativ vinstutveckling för den egna verksamheten har minskat från 25 till 9 procent under samma period.

Andra tecken som tyder på ett allt bättre konjunkturläge är ett ökat kapacitetsutnyttjande och ett ökat fokus på att behålla personal. Verkstadsföretagen går från att vilja skära ner i antalet anställda till att försöka behålla personalstyrkan oförändrad. Andelen företag som avser att hålla sin personalstab intakt har ökat från 25 till 41 procent i denna undersökning. Företagen signalerar dock vissa svårigheter i att finna kvalificerad arbetskraft.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062