Ett steg närmare maskrosdäck
Utvecklingen av däckgummi från maskrosrötter har kommit närmare ett genombrott. Det hävdar däcktillverkaren Continental och forskare vid tyska Fraunhoferinstitutet.
Hittills har gummi av hög kvalitet bara tillverkats i labbmiljö, nu byggs en pilotanläggning i tyska Münster för att årligen odla tonvis med maskrosor.
DET SKER EFTER efter en omfattande forskning där Fraunhofer-forskare uppges ha modifierat vanlig maskros från att vara ett ogräs till en gröda som producerar ett överflöd av naturgummi. Det som lockar däckindustrin är även att få ett alternativ till fossilbaserade råvaror och förbättrad råvaruförsörjning.
– OM VI LYCKAS tillverka stora volymer maskrosgummi med åtminstone samma egenskaper som konventionellt gummi från gummiträd, då blir vi mycket mindre beroende av säsongsvariationer i skörden i de subtropiska områden där gummiträden växer, säger Boris Mergell, chef för material- och produktionsutveckling vid Continental.
Enligt parterna är odlingen av maskrosor mycket mindre väderberoende än gummiiträd samtidigt som maskrosor kan odlas på områden som i dag inte är intressanta för konventionellt jordbruk. Till exempel i närheten av däckfabrikerna.
MÅLET ÄR NU att under fem år utveckla tillverkningsprocessen tillräckligt för att Continental ska kunna börja producera "maskrosdäck".