23948sdkhjf

Batteri blir baklucka i elbilen

Plast, kolfiber och superkondensatorer kan ge lätta elbilar med platssnåla energikällor. Volvo PV står bakom teknik som gör batterier till karossdetaljer.
Det är i en Volvo S80 som biltillverkaren testar tekniken som ska leda till elbilar med förbättrad energianvändning.

S80:n är utrustad med en bagagelucka och en motorkåpa som båda dubblar som energikällor.

Förutsättningen stavas sandwichkonstruktion: ett laminat av nanomaterial av plast och kolfiber och strukturella superkondensatorer som kan formas runt karossdetaljer. Till exempel dörrpaneler, hjulhus eller bagageluckan.

MATERIALET kan antingen laddas med återvunnen bromsenergi eller via sladd till elnätet. Den lagrade energin överförs sedan till elmotorn.

"Det här tekniska genombrottet har gett oss ett material som inte bara kan laddas upp snabbare än vanliga batterier, men som dessutom är starkt och formbart", skriver biltillverkaren i ett pressmeddelande.

Bagageluckan på experimentbilen är lättare än originalluckan, men den största viktbantningen sitter där fram: motorkäpan ersätter både start/stopp-batteriet och fjäderbensstaget, den kraftiga balk som gör framvagnen styvare. Sandwichkäpan sparar enligt Volvo PV därför över 50 procent i vikt.

Biltillverkaren tror att totalvikten hos en elbil där alla komponenter ersatts med det nya materialet skulle kunna minskas med över 15 procent.

TEKNIKEN är ett resultat av ett EU-finansierat forskningsprojekt som pågått i tre och ett halvt år med Volvo PV som enda biltillverkare av de nio deltagarna.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062