Arburg skräller med FFF-maskin
Tyska maskintillverkaren Arburg gav på onsdagen plast- och gummimässan K 2013 en smakstart. Företaget har utvecklat utrustning för additiv tillverkning – med standardplaster som byggmaterial.
Freeformer kallas systemet som Arburg uppger sig ha börjat utveckla för nio år sedan och som får säljstart nästa år.
LIKSOM ANDRA FFF-maskiner utgår även Freeformer från en 3D CAD-modell. Tillverkningsmässigt är principen dock en annan.
En av systemets huvudkomponenter är – liksom på en formspruta – en plasticeringsenhet. Enheten levererar det smälta materialet till det som är kärnan i Freeformer-tekniken: ett munstycke som tack vare piezoteknik kan spotta ur sig plastdroppar med en frekvens på upp till 100 droppar i sekunden.
Munstycket är fast. Den droppvisa uppbyggnaden av friformsdetaljen sker i stället på en enhet som rör sig längs antingen tre eller fem axlar. Det görs dessutom i "äkta" 3D – tekniken kräver inga stödstrukturer.
En finess är dessutom att Freeformer kan förses med en extra plasticeringsenhet för tillverkning av 2-komponentdetaljer, alltså ett andra material eller färg.
MÖJLIGHETEN att använda standardplaster gör att den tyska maskintillverkaren med sin teknik – som döpts till Arburg Plastic Freeforming eller AKF – kan producera detaljer som åtminstone på papperet får egenskaper mycket nära en konventionellt framställd plastprodukt.
Dessutom försvinner en för FFF-tekniken störande begränsning när utbudet av plastbaserade byggmaterial teoretiskt sett blir obegränsat.
Att AKF till skillnad från konkurrenterna inte heller kräver stödstrukturer – eller genererar något materialspill – bör ytterligare bidra till en betydande skillnad i kostnad per producerad detalj.
Några uppgifter om detaljernas måttnoggrannhet eller ytfinhet har Arburg ännu inte presenterat.