23948sdkhjf

Arburg skräller med FFF-maskin

Tyska maskintillverkaren Arburg gav på onsdagen plast- och gummimässan K 2013 en smakstart. Företaget har utvecklat utrustning för additiv tillverkning – med standardplaster som byggmaterial.

Freeformer kallas systemet som Arburg uppger sig ha börjat utveckla för nio år sedan och som får säljstart nästa år.

Och när Arburg ger sig på friformstillverkning gör man det utifrån en plastmaskintillverkares rationellt industriella perspektiv.

LIKSOM ANDRA FFF-maskiner utgår även Freeformer från en 3D CAD-modell. Tillverkningsmässigt är principen dock en annan.

En av systemets huvudkomponenter är – liksom på en formspruta – en plasticeringsenhet. Enheten levererar det smälta materialet till det som är kärnan i Freeformer-tekniken: ett munstycke som tack vare piezoteknik kan spotta ur sig plastdroppar med en frekvens på upp till 100 droppar i sekunden.

Munstycket är fast. Den droppvisa uppbyggnaden av friformsdetaljen sker i stället på en enhet som rör sig längs antingen tre eller fem axlar. Det görs dessutom i "äkta" 3D – tekniken kräver inga stödstrukturer.

En finess är dessutom att Freeformer kan förses med en extra plasticeringsenhet för tillverkning av 2-komponentdetaljer, alltså ett andra material eller färg.

MÖJLIGHETEN att använda standardplaster gör att den tyska maskintillverkaren med sin teknik – som döpts till Arburg Plastic Freeforming eller AKF – kan producera detaljer som åtminstone på papperet får egenskaper mycket nära en konventionellt framställd plastprodukt.

Dessutom försvinner en för FFF-tekniken störande begränsning när utbudet av plastbaserade byggmaterial teoretiskt sett blir obegränsat.

Att AKF till skillnad från konkurrenterna inte heller kräver stödstrukturer – eller genererar något materialspill – bör ytterligare bidra till en betydande skillnad i kostnad per producerad detalj.

Några uppgifter om detaljernas måttnoggrannhet eller ytfinhet har Arburg ännu inte presenterat.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11