Kungsörs Plast får nya ägare
Kungsörs Plast, KPS, har sålts till amerikanska storföretaget OPW.
Enligt Lars Selling, vd för Kungsörs Plast, är en av anledningarna till försäljningen att företaget ska få möjligheter att växa.
- Den största anledningen till att vi accepterade att sälja är att vi har mycket stark efterfrågan på våra produkter. Med stor geografisk spridning, dotterbolag och säljkontor så har vi som ett litet företag haft svårt att hinna med, säger vd:n till Plastforum.
ENLIGT SELLING har OPW presenterat en plan där fabriken i Kungsör och kunnandet där är centrala.
– Budskapet till personalen i torsdags var också otvetydigt att de vill investera i att utveckla produktion, produkter och organisation. På längre sikt måste vi vara duktiga för att överleva och det gäller oförändrat med de nya ägarna jämfört med de gamla. Organisationen är intakt.
OPW ÄR I LIKHET med Kungsörs Plast, KPS, verksamma inom tillverkning för bränsleindustrin. Kungsörs Plasts huvudprodukt är rörledningar till bensinstationer. OPW tillverkar bland annat munstycken till bränslepumpar. Således kompletterar företagen varandra, precis som de marknader på vilka de verkar.
David Crouse, vd för OPW, karakteriserar KPS som mycket starka i Europa och Asien, medan OPW har sin största marknad i USA och Kanada.
Till personalen vid KPS ska OPW-chefen ha sagt att OPW har stor respekt för verksamheten och kompetensen vid KPS.
– På lite sikt planerar vi att öka produktionen här, och satsa på exempelvis Latinamerika som en marknad, sa han.
OM FÖRETAGET kommer att behålla namnet Kungsörs Plast är enligt Lars Selling oklart.
– Jag antar att de nya ägarna vill ändra företagsnamnet till någonting med OPW i, men varumärket KPS Petrol Pipe System blir kvar och har ett starkt rykte och värde.
KPS EXTRUDERAR rör och slangar och har även formsprutning och verkygskonstruktion i "huset". Företaget har sitt huvudkontor och största fabrik i Kungsör och dotterbolag finns i Europa, Sydostasien och Kina. Företaget har 150 anställda.
OPW har 1 200 anställda vid fabriker i USA, Brasilien, Indien och Kina. Företaget ägs av storkoncernen Dover med tillverkning i flera branscher. Dovers företag har sammanlagt 35 000 anställda och en omsättning på över 50 miljarder kronor.