23948sdkhjf

Koenigsegg ska bli snabbast

Från noll till 400 kilometer i timmen på 20 sekunder. Koenigseggs kommande modell blir en hyperbil med sikte på att klå Bugattis fartrekord.
One:1 heter modellen vars namn kommer av relationen mellan vikt och effekt: bilen kommer att väga 1 400 kilo och vara packad med 1 400 hästkrafter.

DET ÄR ENLIGT Christian von Koeniggsegg i så fall första gången som en serietillverkad bil uppnår den relationen.

– Andra bilar har klarat det genom att man har mätt torrvikt – ingen olja, inget vatten, inget bränsle, säger bilfabrikören från trakterna kring skånska Ängelholm till Bloomberg Businessweek .

DATORSIMULERINGAR hos biltillverkaren pekar på en toppfart på 450 kilometer i timmen, tillräckligt för att klå Bugatti Veyrons nuvarande hastighetsrekord på 430 kilometer i timmen. Att nå upp i 400 kilometer i timmen sägs dessutom ta Bugattis modell "långa" 45 sekunder, ett annat av flera accelerationsrekord som Koenigsegg tänker slå.

One:1 blir dessutom en extrembil även mätt med Koenigsegg-mått. Företagets basmodell Agera har i sammanhanget klena 965 hästkrafter.

"SERIETILLVERKAD" handlar som vanligt i de här sammanhangen om mycket små tal: sex exemplar, alla redan sålda och med väntelista i fall någon av köparna mot förmodan skulle utnyttja sin ångerrätt.

I slutet av året väntas en prototyp vara framme.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094